A nőgyógyászati vizsgálat, avagy mire készüljön a páciensként

A beszélgetés a panaszok meghallgatásával kezdődik, majd ezt követően a kórelőzmény (anamnézis) kikérdezésével folytatódik. A következő információkra lesz feltétlenül szükségünk:

  • Az utolsó menstruáció első napja, legelső menstruáció, menstruáció gyakorisága, tartama, erőssége, lefolyása
  • Terhességek/szülések/vetélések száma/lefolyása, szoptatás tartama
  • A fogamzásgátlás/védekezés aktuális módját
  • Előző betegségeire, egészségi állapotára vonatkozó minden lényeges adatot (belgyógyászati betegségek, műtétek, vérátömlesztés, allergia, rendszeresen szedett gyógyszerek, örökletes betegségek a családban, szemüveg, testsúly, testmagasság, dohányzás, alkoholfogyasztás).

A nőgyógyászati vizsgálatot üres húgyhólyaggal végezzük, ezért fontos hogy vizsgálat előtt keresse fel a mosdót, (kivéve szűz pácienseinket!). A vizsgálathoz első lépésben csak „alulról” kell levetkőzni.

A tényleges vizsgálat a külső nemi szervek (kisajkak, nagyajkak, hüvelybemenet, csikló, szeméremdomb, gát) és a végbélnyílás megtekintésével kezdődik. Ezután vezetjük a hüvelybe a feltáró eszközt, a „kacsát”. A vizsgálatokhoz különböző méretű, steril átlátszó műanyag kacsákat használunk. A feltárás során látótérbe kerül a méh hüvelyi része, amit méhszájnak nevezünk. Innen kerül sor a citológiai mintavételre.

Ilyenkor van lehetőség HPV (Human Papilloma Virus)- ill. STD (Sexually Transmitted Diseases) -kórokozók (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Herpesvírus, Trichomonas, Gardnerella, Gonorrhoea, stb.) vizsgálatához szükséges mintavételre is. A kenetet tárgylemezen fixáló oldattal rögzítjük. A citológiai mintákat speciális laboratórium vizsgálja, az eredmény kb. egy hét alatt készül el. Végül a méhszáj felszínét híg ecetsav- ill. jódoldattal érintjük, melynek révén bizonyos elváltozások jobban láthatóvá válnak. A vizsgálatot kolposzkóppal végezzük. A kolposzkópos és citológiai vizsgálat együttesen jelenti az ún. méhnyakrákszűrést.

Ezt követően végezzük el a tapintásos (bimanuális) vizsgálatot: megtapintjuk a méhet, megállapítjuk alakját, nagyságát, konzisztenciáját. Ezután a környezet áttapintására kerül sor.

Kiegészítő vizsgálatként hüvelyi ultrahangvizsgálat végzését ajánljuk, mert így kapunk elegendő információt a kismedencei viszonyokról.

Végül az emlők tapintásos vizsgálatára kerül sor. 40 éves kor fölött, ill. terhelő családi kórelőzmény esetén már fiatalabb korban is műszeres emlővizsgálat (mammográfia, ultrahang) is szükséges. A fent ismertetett lépések alkotják a teljes körű vagy komplett nőgyógyászati rákszűrést. Szükség esetén kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra teszünk javaslatot.

Miután felöltözött, következik a vizsgálati leletek értékelése, a szükséges kezelések megbeszélése.